Donut ni guna teknik bakar dan goreng.
Resepi menggunakan whipping cream dan susu segar.
Ni belum makeup lg. Sape nak resepi tolong meriah2 like yer????????. Lebiu????
#mahnshare
Resepi Donut milky gebu
Bahan2
- 500g tepung high protien
- 1 pek mauripan (11g)
- 3 sb susu tepung
- 3 sb gula castor
- 50g marjerin (suhu bilik)
- 200ml susu segar (boleh gantikan dgn air suam)
- 50ml whipping cream
- 1 sudu besar shortening (saya guna k-fine)
- 1 sk Garam halus
- 1 bj telur
Cara2
- Campurkan semua bahan ke dalam mixer. Mix sebati sehingga doh licin. Masa terpulang pd kekuatan mixer masing2. Saya mix selama 20min dgn kelajuan rendah ke sederhana.
- Rehatkan doh selama 15min. Bila doh dah kembang. Tumbuk2 buangkan angin. Uli sedikit. Kemudian tekap doh menggunakan acuan donut.
- Rehatkan doh yg telah ditekap sehingga naik 2x ganda. Jgn terlalu kembang. Panaskan oven dan bakar donut pd suhu 170 selama 7min. (Kaedah ni sama mcm nak buat donut frozen) untuk matikan yis dan utk mendapatkan permukaan donut yang licin.
- Last sekali goreng donut dgn minyak yg panas dan api perlahan. Terbalikkan donut 2x sahaja utk dapatkan lingkaran putih keliling donut.
Untuk topping boleh salut dgn gula + susu tepung ATAU topping ala big apple.
- Coklat ganache
- 1cwn whipping cream
- 230g choclate berlys @ apa2 coklat masakan
- 1 sb butter.
Cara Membuat :
- Panaskan whipping cream hingga berasap naik mcm wap2 panas. Kemudian masukkan coklat yg telah dipotong halus. Kalau pakai jenis coins lg senang??. Kacau sebati sehingga larut. Kemudian masukkan butter kacau sebati. Padamkan api.
- Untuk hiasan...terpulang nak tabur coklat chips..kekacang..manik2 ikut citarasa memasing.
- Selamat mencuba.!!
Sumber : facebook
EmoticonEmoticon