#HOMEMADE #NUGGET
Stok isi ayam dah melambak. Maka, menugget ler kita. Ni resepi ulangan jek tau. Don't worry, siaran ulangan tetap free. Dulu Kak Bib dah share dah resepi dia. Cuma kalini, tambah telur sebab bila try, lagi lembut nugget tu bila kita letak telur.
Macam biasa, rasa dia memang sedap! Anak anak kemain suka. Makan ngan nasi goreng, pastu besok buat lak wrap. Lada putih ngan garam kena cukup rasa tau. Nanti baru up kan taste nugget tu macam kita pakai chicken stock.
Letak baking powder untuk bagi effect gebu menggelembung ala ala nugget ayamas.
Letak breadcrumbs dalam nugget sebab tak nak nugget ni terlalu mampat mcm makan ayam sekor. Bentuk ikut suka hati, yg penting happy. Rasa memang menepati piawaian. Dah la lagi sedap dari beli dah siap, pastu lebih berkhasiat. Kita buat dengan penuh kasih sayang dan selawat. Chewah!
HOMEMADE CHICKEN NUGGET
- 6 keping dada ayam dikisar halus(buang tulang dulu ya)
- 1 batang carrot dikisar halus
- Serbuk lada putih
- Garam secukup rasa
- Bread crumbs putih (agak agak dalam 1-2 cawan)
- 1/2 sudu makan baking powder
- 1 telur
- 1 sudu besar butter utk effect seperti lemak ayam
Bahan salut;
- Bread crumbs oren untuk tarikan hati
- Campur semua bahan, bentuk kan mengikut bentuk kegemaran, kalau nak guna pencetak, basahkan dulu pencetak setiap kali sebelum di terap pada ayam supaya tak melekat. Salut dengan bread crumbs berwarna oren. Goreng hingga masak.
# Boleh tambah kepingan cheese jika suka.. Kisar sekali dengan isi ayam
#CasadiabsKitchen
#KayuManisCeylon
Sumber : facebook
EmoticonEmoticon